zondag 15 maart 2015

Olat wandeltocht St. Hubert

 Vandaag, 15 maart 2015, wandelen we, de Olat wandeling, vanuit Gemeen- schapshuis "De Jachthoorn” in Sint-Hubert.
We gaan een bijzonder mooie wandeldag beleven! Natuur en cultuur gaan vandaag hand in hand. We komen langs twee kastelen (Kasteel Aldendriel en kasteel Tongelaar) , lopen over landgoederen en particulier gebied, door mooie lanen en bosgebieden, we komen in open agra- risch gebied met waterlopen. Kortom, veel variatie en dus heel veel genieten. Wat meer asfalt dan bij andere winter- series, dus ook hierin variatie, en ach, soms loopt dat ook wel lekker.
Info van Olat zelf:
VOORUITBLIK DAGWANDELTOCHT SINT-HUBERT
Vandaag, 15 maart 2015, wandelen we vanuit Gemeen- schapshuis "De Jachthoorn” in Sint-Hubert.
We gaan een bijzonder mooie wandeldag beleven! Natuur en cultuur gaan vandaag hand in hand. We komen langs twee kastelen, lopen over landgoederen en particulier gebied, door mooie lanen en bosgebieden, we komen in open agra- risch gebied met waterlopen. Kortom, veel variatie en dus heel veel genieten. Wat meer asfalt dan bij andere winter
- series, dus ook hierin variatie, en ach, soms loopt dat ook wel lekker. De eerste wandeling van de winterserie liet ons genie- ten van een heerlijk najaarszonnetje. Tussendoor was het dikwijls guur, nat en licht winters. Voor deze laatste wande- ling hopen we op een pril voorjaarszonnetje!
Vandaag zijn er voor de liefhebbers twee extra lange afstan- den, namelijk 50 en 60 km. Deze maken direct na de start een extra ronde van 20 km in de richting van Wanroij en de bos- sen van Sint-Anthonis. De Ullingse bergen staan op het pro- gramma, evenals een mooi stuk heide. Na 20 km komen zij dan terug bij het gemeenschapshuis voor een lekkere kop koffie. Hierna vervolgen zij de route
van 30 respectievelijk 40 km.
Na de start gaan alle afstanden in de richting van Kasteel Aldendriel, een middeleeuws kasteel daterend uit 1477. De kern van het hoofdge- bouw is vakwerkbouw. In 1966 is het kasteel gerestaureerd. De wan- delaars van de 10 km buigen af. Zij lopen door Mill en sluiten na onge-
veer 1 km weer aan op de route van de andere afstanden. Deze lopen door een mooi landelijk gebied. Een stukje verder is de splitsing voor de 15 km. Zij buigen af en komen al snel bij de “caférust” met de leuke naam FF Pauze. Het is een ge- zellige pleisterplaats, te midden van een afwisselend natuur- gebied. Na de pauze vervolgen zij hun route en sluiten na enkele kilometers ook weer aan op de route van de andere afstanden.
De overige drie afstanden komen op het prachtige Tongelaar met zijn mooie dreven met eikenbomen, oude boerderijen en waterlopen. Tongelaar is een eeuwenoud landgoed, gelegen op rivierklei, afkomstig van de Maas. Het overgrote deel be- staat uit cultuurland met stroken bos, lanen en houtwallen. Het wordt beheerd door het Brabants Landschap. We volgen de Vissteeg en komen ongeveer één kilometer voor het kas- teel bij de wagenrust. De koffie zal in deze omgeving prima smaken!
We lopen langs het kasteel. De oorsprong ervan gaat terug tot in de 9e eeuw. In zijn huidige vorm dateert het kasteel van de 15e eeuw. Wat verderop passeren we het oude bakhuisje en lopen dan op een prachtige, lange eikendreef. Deze volgen we tot het einde. De 20 km buigt af. Zij lopen langs het riviertje de Lage Raam en vervolgens door een bosgebiedje. Let eens op de uitbottende knop- pen, het voorjaar komt er echt aan! Misschien zien we zelfs al speen-
kruid langs de waterkant!

We passeren een paar mooie, oude boerderijen. Wij zijn hier op privéterrein. Onze routebouwers hebben toestemming gekregen van de eigenaren om hier te mogen zijn. Hoe leuk!
Wat verderop komt de 20 km bij FF Pauze voor de horeca- rust. De 15 en 20 km zijn nu samen. Zij blijven het riviertje De Raam volgen tot de bebouwde kom van Mill in zicht komt. Inmiddels zijn de 30 en 40 km aangesloten. We lopen nu op een bijzonder mooi stukje nieuwe natuur, op nieuwe wandel- paden, tussen het riviertje en de bebouwde kom in.
Even terug naar de route van de langere afstanden. Na de splitsing met de 20 km lopen ze over een half verharde weg in de richting van Escharen. Er komt een stukje bos met ven- nen, gevolgd door brede zandwegen tot we Escharen binnen- lopen. In dit mooie kleine dorpje vinden we de caférust ’t Dorstige Hert. Onze wandelaars zijn vast en zeker ook dorstig en kunnen hier even bijkomen. Na de pauze volgt een afwisseling van bos en het Raamdal, met zijn gelijknamige riviertje dat hier enigs-zins meanderend stroomt door een halfopen beeklandschap, uiteinde-lijk richting Maas. Bij een grindweg gaat de 40 (60) eraf. De 30 (en 50) volgen een heel mooi pad, door hei, bos en begrazingsgebied tot de weg Grave - Mill. Deze steken we over  en komen dan in de Langenboomse bossen, in 2000 aangekocht door Natuurmonumenten. Het dennenbos wordt in de toekomst omgevormd tot een gemengd bos, zodat er meer variatie komt. Vogels die hier broeden, zijn de boomklever en de gro- te bonte en groene specht. Kort hierna sluit de 40 (en 60) weer aan.
Deze langste afstand heeft ondertussen een mooie lus in de richting van Reek gemaakt. Zij komen langs een militair oe- fenterrein en lopen over de Reekse Heide. Hier treffen zij hun exclusieve wagenrust. In Langenboom is de caférust 2 voor de lange afstanden.
Na de rust komen we al snel bij het nieuwe recreatiegebied De Kuilen. Uit deze plas werd met behulp van een zandzuiger zand gewonnen voor de wegenbouw. Bij het opzuigen zijn op enig moment fossielen ontdekt: haaientanden, walvis- wervels, schedels van dolfijnen etc. Het is vooral bijzonder omdat zij uit het Mioceen en Plioceen komen en dus miljoe- nen jaren oud zijn en dat is in Nederland erg bijzonder. Er is zelfs een klein museum waar de fossielen tentoongesteld zijn. De plassen zijn omgevormd tot recreatie- en natuurgebied. Het is werkelijk prachtig geworden. We lopen op mooi aange- legde paden - wel 3 km lang - tussen de plassen door. Een stukje bos volgt. Dan komt de bebouwde kom van Mill in zicht. De 20 km voegt in, even later gevolgd door de 10 km.
Alle afstanden zijn dan weer samen. We lopen nu een stukje langs het Defensiekanaal. We steken verschillende keren een bruggetje over en komen uit in een mooi laantje bij het oude Duitse lijntje.
Wij zijn al regelmatig oude kazematten tegengekomen op onze wandeling. Dit is dan ook het gebied van de Peel- Raamstelling, een Nederlandse verdedigingslinie die in 1939 werd aangelegd en op 10 mei 1940, de eerste Nederlandse oorlogsdag, al is gevallen.
Wat achtergrondinformatie:
De Peel
-Raamstelling is voor het overgrote deel nog vrijwel intact gebleven en is op veel plaatsen in de noordelijke Peel nog zeer goed herkenbaar in het landschap door een defen- siekanaal, met vele kazematten. Bezienswaardige delen zijn o.a. de plek bij Mill waar deze stelling het z.g. Duits Lijntje kruiste. Hier staat een monument ter herinnering aan het
befaamde "pantsertreinincident". Het monument bestaat uit een paar omgebogen rails nabij de brug waarbij de beruchte asperges zijn aangebracht (de daadwerkelijke plaats van ontsporing ligt echter tientallen meters westwaarts bij de andere asperges), verder het artille- riemonument, de herstelde kazemat en het monument 1-3RI. De Kaze- matten op het grondgebied van de gemeente Mill en Sint Hubert zijn
als rijksmonument beschermd.
Vlakbij dit monument treffen we de grote wagenrust aan, waar de OLAT-vrijwilligers weer druk in de weer zijn met het aanreiken van koffie, thee of een lekkere kop soep. Een wel- kome onderbreking in de wandeltocht.
De laatste kilometers leiden ons over een stukje asfalt en veldwegen naar natuurgebied Molenheide, een uitloper van het Peelgebied. Vroeger lag hier een immens groot pluimvee- bedrijf. Dit is echter nu weg en op de vrijgekomen ruimte is nieuwe natuur gekomen. Kijk eens hoe mooi het geworden is!
We zijn bijna aan het einde gekomen van deze wandeldag. We lopen de bossen uit, passeren een camping en komen nog langs een bijzondere molen, die prachtig op hoogte staat. Sint-Hubert nadert, we zien het gemeenschapshuis. Wij mel- den ons af en kunnen voldaan terugkijken op een werkelijk schitterende wandeling.
Een woord van dank aan allen die deze winterserie mogelijk hebben gemaakt!
Een fijne wandeldag gewenst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten