zondag 17 april 2016

Hortus Botanicus en Leiden

Leiden is een mooie toeristische stad waar veel te zien is. Oa. de Burcht, Stadhuis, Pieterskerk, molens, Rembrandt en diverse musea. Maak een wandeling door de binnenstad van Leiden met zijn vele winkels en horeca. Slenter langs de gracht. Er is genoeg te zien.
Ik bezocht het Horus Botanicus in Leiden. Ik had geluk dat de Jadebloem in bloei stond. Die bloeit alleen in de maand april.
In 1587 vroeg de Universiteit van Leiden aan de bestuurders van de stad toestemming voor het aanleggen van een hortus academicus achter het academie gebouw van de Universiteit Leiden ten behoeve van de genees- en medicijnkunde studenten van de Universiteit. Vandaar de plaats waar de tuin te vinden is.
         Veel van de tropische planten kwamen vooral uit het Indië en sub-tropische planten uit de Kaapkolonie. Het is de moeite waard om de kassen te bezoeken met diverse vleesetende bloemen, Orchideen, de Victoria Amazonia en de Jadebloem. De voortuin van de Hortus Botanicus geeft een mooi beeld van hoe de tuin er uit zag in 1594. De wintertuin is een van de jongere delen van de botanische tuin en bevat onder andere de entreebalie, de Hortuswinkel, het Clusius Cafe en de Tuinkamer. In de wintertuin is een grote loopbrug aanwezig waardoor u een prachtig uitzicht heeft op de onder u gelegen vleesetende planten. De Hortus Botanicus Leiden bevat een grote collectie -van oorsprong- Aziatische plantensoorten in de Japanse tuin. In de Von Siebold Gedenktuin staat onder andere het beeld van Von Siebold.
Echt een aanrader om in Leiden te bezoeken en daarna gezellige rond te slenteren in de binnenstad en een drankje te nemen op een van de vele terrasjes.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten