dinsdag 15 september 2020

Elfstedenpad 283km in Friesland, Nederland

I.p.v naar IJsland ( te strenge Corona maatregelen : dag 1 en 5 testen, 5 dagen quarantaine en nog eens 10 dagen in quarantaine aks we in Nederland waren) hebben we dit jaar het Elfstedenpad gelopen.
De schaatsers hoeven maar 200 km, de fietsers 240 km en de wandelaars 283 km. 
Vertrokken op 30 augustus en teruggekomen 15 september. 
We liepen met onze rugzak (alle bagage) van hotel naar B& B naar zelfs een vakantiehuisje op een camping.
Het is een mooie afwisselende tocht waar je vaak door lege polders loopt. 
Ook de 11 steden : Leeuwarden, Sneek, Ijlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en terug naar Leeuwarden zijn het bezichtigen waard. 
Vooral Dokkum is een hele leuke plaats. Maar ook Workum met het Jopie Huisman museum. 
Het weer was vaak bewolkt met wat zon maar ook zon dagen hebben we gehad en 4 x regen. Een keer zelfs de hele dag. Wij sliepen die dag in hotel Gaasterland in Rijs. Er  tegen over was camping Rijsterbos waar we gehoopt hadden onze kleren te mogen drogen in wasmachine/droger. Maar dit wilde ze absoluut niet hebben. Ook niet als we extra zouden betalen. 
Gelukkig waren ze in de jachthaven van Stavoren vriendelijker. Daar mochten we gebruik maken van de wasmachine en droger (muntjes kopen) en we kregen er zelfs zeep bij. 
Ook de B&B de Stadhouder in Sint Annaparochie bood aan om onze spullen te wassen en drogen nadat we net op het eind helemaal nat geregend waren. 
We hadden wel veel last van vliegen en muggen op de kamer. Ook veel spinnenwebben voelde we langs komen. ook de harde wind was vaak aanwezig.
De Friezen zijn zeer vriendelijke mensen. Ze zeggen buiten Leeuwarden allemaal goede dag. 
Het pad zelf was ongeveer 75 รก 80 % verhard. Het onverharde liep vaak over akkers, grasland met schapen of koeien en hun mest.
De etappes vonden we niet altijd logisch. Soms was er geen OV in de buurt of je moest er kilometers voor lopen. 
De afstand 283 km had best wel korter gekund. Af en toe moest je zover omlopen over grasland of door bossen terwijl als je in een rechte lijn liep je er zo was. Niet alles was ook een meerwaarde daarvan. 
Dit zijn schermafbeelding van het fotoboek wat n.a.v de route gemaakt is.
Het was een geweldige intensieve vakantie waarin we veel gezien hebben. Ook Nederland heeft veel te bieden. Je moet alleen geluk hebben met het weer. 














































 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten